Post 5-dagen-een-of-meer-illustraties-uitdaging. Laatste dag.

1.biggetjes bouwen een toren 2 kikkertje geboren 2 2012-08-03 14-48-42 De knuffels op mijn bedTwee handjes in de lucht openingsspread CMYK flat

Vandaag de laatste dag en ik heb echt het gevoel dat ik deze week in een teletijdmachine heb gezeten. Nadat ‘De plons komt’ verscheen heb ik zelf nog een prentenboek geschreven ‘Die wil ik!.’ Dit prentenboek heeft veel aandacht gekregen omdat het uitkwam in de Kinderboekenweek met het thema dieren. Het werd opgenomen in de kerntitellijst van het CPNB voor scholen. Er kwam zelfs een tweede druk.

Naast het boekenwerk heb ik veel educatief werk gemaakt. Ook wenskaarten, puzzels en dessins. Met de komst van mijn kinderen heb ik het even rustiger aan gedaan. Ik had de illusie dat ik met een box vol speeltjes naast mijn bureau wel vrolijk verder kon werken. Het was echter mama die het favoriete speeltje was. Tijdens de middagslaapjes tekende en schilderde ik als een bezetene. Maar dan heb je een dochter die het vertikt om vanaf haar tweede nog ‘s middags te slapen. Dan maar even gas terug nemen.

Na een paar jaartjes van kleine opdrachten kwam daar opeens een hele leuke opdracht. Voor een verhalenbundel ‘Klap eens in je handjes’ van Marianne Busser & Ron Schröder werd ik gevraagd 9 illustraties te maken. Er was alleen erg weinig tijd omdat ik het van een andere illustrator moest overnemen. Ik had 5 dagen. Mijn eerste reactie was dat ik dat nooit met mijn verflaagjestechniek voor elkaar ging krijgen. ‘Ik bel straks nog wel terug,’ zei ik. Ik moest deze opdracht doen maar die perfectionistische stijl moest ik dan loslaten. Het waren 9 verhaaltjes waar ik mij meteen in kon vinden. Heerlijk dieren tekenen. Beelden en schetsen waren er in no time. Nu de uitwerking. Een hele dag ben ik met een soort collagetechniek aan de gang gegaan. Aan het eind van de dag was ik alles behalve tevreden. Hoppa, alles in de prullenbak. Een hele dag verknald. Vol moed ging ik de volgende dag weer aan de slag nu met mijn oude stijl maar met minder lagen en sommige delen liet ik onbeschilderd. Yes, dit ging goed. Vier dagen opgesloten in mijn werkkamer maar toen was het klaar. De opbrengst: een nieuwe stijl en niet bang om onder druk te werken.

Nu ben ik bezig met het maken van woordplaten en ben ik de digitale weg ingeslagen.

kijkplaat Jeelo

kijkplaat Jeelo